23.03.2016

Приватний дошкiльний заклад пiд рiзними кутами

Досвід дитинства – це емоційний досвід любові або ненависті, довіри або гніву, страху або добра. І тому всім дітям з перших днів перебування  в дитячому садку потрібна радісна атмосфера. Повноцінне дитинство – це своя особиста територія, місце обладнане з любов’ю, розумінням віку, душі та прагнень кожного малюка. Приватний дитячий садок має можливості створити таку територію дитинства для кожної дитини і у подібних умовах під керівництвом дорослих дитина стає дизайнером цього простору. Діти люблять, коли в їхньому садочку багато свого, особистого: особиста шафа з глибоко персональною ілюстрацією і віршами, які характеризують дитину, особисте ліжечко, де в головах – родинне фото і приємні поетичні рядки (адже так не хочеться засинати без мами!), особиста кімнатна рослина, яку дитина з любов’ю вирощує і особисте фото, яке, зустрічаючись у певних місцях, радує дитину. Безумовно, однією з переваг приватного садочка є покращені умови для навчання й відпочинку дітей.

Коли мова йде про переваги приватного дитячого садка, на думку спадає кількість дітей у групах. Дійсно, у приватних дошкільних закладах кількість вихованців у групі зазвичай не перевищує 15-18 дітей і залежить від віку дітей, які відвідують групу. У групах дітей раннього та молодшого віку діти потребують допомоги у всіх видах діяльності: під час їжі, одягання, гігієнічних процедур, не кажучи вже про процес навчання і виховання. А коли йдеться про формування всебічно розвиненої особистості, яке базується на індивідуальному підході до кожної дитини, то безперечно кількість дітей у групі має значення.

Наступне, що відрізняє приватний дитячий садок, це організація харчування. Мається на увазі не тільки якісне і збалансоване харчування, яке є нормою для кожної дитини. Справа в тому, що дитячий садок відвідують діти з різним станом здоров’я і серед них багато таких , що мають алергічні реакції  на деякі види продуктів харчування. У приватному садочку є можливість організувати дітям індивідуальне меню, з якого будуть повністю виключені продукти, які можуть зашкодити дитині й викликати небажані наслідки.

Ще однією перевагою приватного закладу є можливість організувати навчання і виховання дошкільнят за індивідуальними програмами розвитку, орієнтуючись на особистість кожного вихованця. Індивідуальний підхід – це і цікаво, і реально. Треба лише пам’ятати про те, що кожна дитина розквітає по-своєму! Зараз майже нікого вже не здивує, що у дитячому садочку працюють логопед ,психолог, вчитель іноземної мови та хореограф. Але все ж таки приватні дошкільні заклади мають змогу сформувати команду висококваліфікованих спеціалістів, до складу якої входять вчитель акторської майстерності і етикету, який навчить дітей створювати різні образи і познайомить з правилами поведінки за столом, у театрі та інших місцях;  вчитель зображувальної діяльності, під час занять з яким діти не тільки навчяться малювати й ліпити, а опанують нові техніки; лікар-педіатр, який відстежуватиме стан здоров’я дітей і подбає про профілактику захворінь та інші спеціалісти, які всебічно розвиватимуть та навчатимуть дітей.

До переваг приватного дитячого садка можна додати зручний графік роботи – приватні заклади зазвичай працюють до 19.00, багато з них працює за календарем, тобто у святкові дні та дні переносу свят. Часто приватні садки організовують  навчальну і розважальну діяльність у вихідні дні.

Відомо, що істина тільки тоді гідна зватися істиною, якщо розглянути її з різних позицій. Звичайно, приватні дитячі садки мають свої недоліки. Перш за все, це висока плата за навчання і виховання. По-друге, батьки, обираючи приватний дошкiльний заклад для своєї дитини, мусять бути готові возити дитину до дитячого садочка через усе місто, тому, що розташування саду рідко буває поруч з будинком.

І на кінець, хочеться спростувати інформацію, яка часто з’являється, коли йдеться про недоліки приватних  дошкільних начальних закладів, а саме, що приватні дитячі сади набагато менше піддається контролю з боку держави і  не несуть відповідальності за вихованців. Приватні заклади так само підпорядковуються місцевим органам влади  і контролюються відповідними установами, несуть відповідальність за життя і здоров’я своїх вихованців та організовують навчально-виховний процес, керуючись вимогами законодавства України .

Оксана Вадимівна Проценко, завідувач Харківського приватного дошкільного навчального закладу ясел-садка «Декарт».